
LABsafari 2019 door RVN@lab en Power2Nijmegen



7 november organiseerde RvN@ weer een LABsafari samen met Power2Nijmegen. Deze keer ging de reis naar Duitsland. Naast samenwerking en kansen in EUregio RheinWaal, was het hoofdthema circulariteit en duurzaamheid. Vanuit StartUpNijmegen gingen Jochem Duyff van GoalsToAction en Rob Pouwels van RP BuildingTech mee op deze inspirerende reis.

De studenten, ondernemers en afgevaardigden uit het onderwijs en de Gemeente Nijmegen waren vroeg uit de veren om per luxe touringcar vanaf Rabobank Rijk van Nijmegen naar de eerste stop af te reizen, G-Data in Bochum.

In dit internationaal opererende bedrijf, wat AntiVirus software diensten aanbiedt aan particulieren, banken en andere grote ondernemingen werden we ontvangen in het bedrijfsmuseum. Van daar werden we middels een rondleiding door het futuristische hoofdkantoor van het bedrijf geloodst. Op het einde kregen we zelfs een demonstratie van een expert en grondlegger van het bedrijf over de historische ontwikkeling en bestrijding van computervirussen.

Vanuit mijn StartUp onderneming RP BuildingTech was ik met name geïnteresseerd in het toepassen van gebouwtechnieken als toegangscontrole, intelligente verlichtingsoplossingen, gebouwbeheersystemen en maatregelen energiebesparing. Op het eerste gezicht leek dit dik in orde en ik kon zelfs een aantal vragen stellen waaruit bleek dat ze goed op weg zijn en dat het management het bedrijf wil profileren als een voorloper op dit gebied naar personeel en bezoekers.

Afsluitend kregen we een lang verwacht kopje koffie van de eigen branderij in het luxe bedrijfsrestaurant. Wat mij duidelijk is geworden na een gesprek met de vrouw van een van de oprichters, zelf ook actief binnen het bedrijf, is dat ze heel erg veel energie steken in het binnenhalen en houden van werknemers naar het Ruhrgebied door een aantrekkelijke werkomgeving te bieden met zeer veel secundaire voorzieningen buiten het werk zelf. Te denken valt aan groot aanbod aan culinaire-, culturele- en sportactiviteiten op de eigen bedrijfscampus.

Tijdens de gehele reis zijn door enkele ondernemers en studenten korte pitches opgevoerd. Een ondernemer, Jorg Rijkschroeff van Sitandheat, vertelde hoe hij na de start fase bij StartUp Nijmegen zijn bedrijf heeft kunnen uitbouwen en wat zijn unieke product kan bieden. Een van de toepassingen is het verwarmen van de toeschouwers in stadions. Gezien het laatste bezoek aan het stadion van Schalke 04 was dit een mooie link. De kussens zijn ook toepasbaar in kantoorgebouwen en op terassen. Duurzame aspect is dat de verwarmingssystemen wat lager gezet kunnen worden en de kussens naar behoefte worden ingezet.
Enkele studenten gingen met hun presentaties in op de mogelijkheden tot samenwerking tussen Nederlandse en Duitse ondernemingen en kansen die er volop zijn.


Volgende stop en weer direct in beweging was de rondvaart door de haven van Duisburg. Ook op deze boot waren er enkele presentaties over de kansen van samenwerking in de EUregio RheinWaal. Daarna volgde een uitgebreide uitleg van Startport, een initiatief wat sterk lijkt op StartUp Nijmegen, maar sterk geënt is op de logistieke sector en een selectie- en begeleidingsprogramma heeft om startende ondernemers te faciliteren in en rondom Duisburg.

Als afsluiter en hoogtepunt van de reis was er een bezoek gepland aan het stadion van Schalke ‘04, de VeltinsArena in Gelsenkirchen. Een enthousiaste fan, officieel rondleider, leidde ons rond langs de spelers-, pers-, VIP-, horeca en business gedeelten van het immense stadion en vertelde over technische hoogstandjes als het verrijdbare veld, het openschuivende dak en algemene wetenswaardigheden. Er was zelfs een kapel, die overigens niet veel gebruikt werd door de spelers zelf, maar met name voor trouwerijen. De clubliefde is echt voelbaar in het complex. In het stadion worden ook internationale wedstrijden gespeeld door het Duitse landenteam.


Afsluitend waren er presentaties in de VIP lounge van o.a. leden van de Duits-Nederlandse BusinessClub Gelderland en Business Metropole Ruhr die via een andere route ook naar het stadion was gekomen.


Op de terugreis van Gelsenkirchen naar Nijmegen vertelde de buschauffeur, die ook het Nederlandse voetbalelftal mag vervoeren, over zijn succesvolle projecten in de mobiliteit. Hij heeft meegeschreven aan ambitieuze plannen om het busvervoer in Nederland qua energie te transformeren met het oog op de huidige duurzaamheidsvraagstukken. Hier zijn verschillende overheidsorganen bij betrokken, van landelijk tot regionaal.
Al met al een zeer inspirerende LABsafari welke zijn naam eer aan doet. De deelnemers hebben zeker veel geleerd van de ontwikkelingen die er gaande zijn aangaande circulariteit, duurzaamheid en kansen tot samenwerking tussen bedrijven en onderwijs in EUregio.